Arcykot napisał(a):Ja kupiłem nowego w salonie i słyszałem że wtedy sa większe problemy gdybym sam go sprowadził z zagranicy.
Arcykot, no muszę Cię zmartwić. Albo niech w takim razie powiedzą jak to zrobić (może mają jakiś cudowny sposób), bo moim zdaniem okłamali Cię, no i dałes ciała trochę, bo o rejestracji quada, ze względu na to, że to w Polsce droga przez mękę, nalezy myśleć przed zakupem a nie po, czyli mówi się dealerowi, że się chce zarejestrowany pojazd, a nie jeden to drugi napewno by to załatwił.
Wymagania szczegółowe dotyczące rejestracji pojazdów w tym pojazdów sprowadzonych z zagranicy znajdują się w rozporządzeniu ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U. nr 133 , poz 1123 z późniejszymi zmianami.)
Stan prawny w tej chwili jest taki, że są oficjalnie dwie podstawy prawne dla zarejestrowania quada:
1. Posiadanie homologacji.Każdy pojazd (w tym quad) kupiony w Polsce (od np. importera, czyli w salonie dealerskim importera) MUSI posiadać homologację w Polsce, aby można było go zarejestrować.
2. Wyjątek od obowiązku posiadania homologacji.Taki wyjątek istnieje tylko jeden (oprócz tego, kiedy pojazd już był w PL rejestrowany), to tzw. potocznie "Import jednostkowy", przepis brzmi tak:
"pojazd rejestrowany już na terytorium RP oraz jedna sztuka pojazdu wyprodukowanego lub importowanego rocznie NIE MUSI posiadać wyciągu ze świadectwa homologacji LUB DECYZJI ZWALNIAJĄCEJ pojazd z homologacji".
Oznacza to, że zarejestrowanie pojazdu (quada) gdybyś go sam importował, lub kupił od kogoś, kto importował tylko jeden taki pojazd, nie stanowi żadnego problemu, wbrew temu co Ci powiedziano w salonie. Oczywiście trzeba jeszce przejść przegląd techniczny (lusterka, kierunki, i nieszczęsne ograniczenie mocy do 15 KW), ale jest to do przejścia.
Natomiast nie ma ŻADNEGO przepisu umożliwiającego zarejestrowanie w Polsce pojazdu bez homologacji, zakupionego w Polsce.Zdarzają się jakieś wyjątki, że komuś się udaje, ale czy dzięki niekompetencji urzędników, czy dzięki znajomościom, nie pytaj , bo nie wiem, w każdym razie są to przypadki jednostkowe.
Z ciekawości, to może powiesz który to dealer wprowadza klientów w błąd...?
No i jeszcze jedno bardzo, bardzo mnie ciekawi..... Dopiero zauważyłem, więc dopisuję:
W podpisie masz quada LTZ-400, czy to o niego chodzi czy o jakiś inny ?
Rzecz w tym, że LTZ-400 jest jednym z 3 "firmowych" quadów w Polsce (zresztą wszystkie to Suzuki, bo jeszcze Eiger i Kingquad700) które można kupić u dealera z możliwością rejestracji, bo po prostu posiadają homologację !