Rejestracja quada bez homologacji

Wszystko o wszystkim

Postprzez KISIEL 30 sty 2008, o 19:27

Cześć
Proszę o pomoc w tematcie "Rejestracja Quada bez homologacji kupionego w polsce". Czytałem już pare postów (atv Polska ) ale tylko mi mózg paruje bo co chwile się tam kłucą "że nie tak nie masz racji i takie tam" . Proszę o info lub podanie numer tel , abym mogł zadzwonić i się zapytać jak sobie taką rejestracje załatwić.

Wielkie dzieki za pomoc
Adrian
Adrian / Kisiel / Arcykot
Suzuki LTR-450, Suzuki KingQuad 750
KISIEL
Przyjaciel
Przyjaciel

Quad: LTR-450/KINGQUAD 750

Postprzez sebaBu 30 sty 2008, o 21:04

ARCYKOT ja swojego gada rejestrowałem w grudniu nie miałem problemów tzn zrobiłem przegląd przetłumaczyłem dokumenty i tyle ALE w tym roku cos się pokiełbasiło z tego co wiem to musiał byś załatwić sobie żeby na przeglądzie wpisali Ci że moc została ograniczona do 5KW
Ale jeśli już był zarejestrowany w Polsce to nie powinieneś mieć kłopotów
A najlepiej zadzwoń do nich i po prostu się dowiedz
Pozdrawiam
sebaBu

Postprzez adriano 30 sty 2008, o 21:45

Ja właśnie jestem w trakcie rejestracji LTZ-ta, jak wszystko pójdzie sprawnie to zamieszczę instrukcję na forum.
adriano
Administrator
Administrator

Pochwały: 2
Quad: Suzuki LTR450 K8

Re: Rejestracja quada bez homologacji

Postprzez yarow 30 sty 2008, o 21:56

Dobrze zna się na tym Krz.
Jak ja rejestrowałem swojego quada to poszedłem do wydziału komunikacji i tam jest specjalny pokój gdzie udzielają informacji.
Zapytałem jakie dkumenty muszę dostarczyć aby sprzęt zarejestrować. Powiedzięli, zgormadziłem i było bez problemów.
Mialem trochę inną sytuację bo był to import z USA, ale iśc zapytać zawsze możesz.
Poniewaz brak jednoznacznych przepisów które to regulują dlatego wiele zależy od konkretnego urzedu i urzędnika który interpretuje prawo.Dlatego pytaj tam gdzie bedziesz rejestrował :!: .
Chociaż przwda jest taka że bez rejestracji też da się żyć i tak w zasadzie to nie wiem po co quada rejestrowałem. :mrgreen:
pozdrawiam
Kieleckie Stowarzyszenie Quadów - ATV Kielce - http://www.atvkielce.pl
yarow
Moderator
Moderator

Pochwały: 3
Quad: Suzuki KingQuad

Postprzez czwóra 30 sty 2008, o 22:16

szesc
ja w zeszlym tygodniu rejestrowalem quada kfx moj byl sprowadzony z francji i juz mial dowod rejestracyjny mial migacze klakson lusterka i musialem jeszcze przerobic lampe tak rzeby byla postojowka z przodu no i awaryjne tez mial
moje przygody to
-konieczne tlumaczenie
-akcyzy sie nie placi bo to pojazd samochodowy inny i wazne - z UE
-w skarbowym zaplacilem chodz niepotrzebnie bo uzedasy nie znali przepisow i teraz wystapilem o zwrot a wczesniej chcieli zebyum jeszcze zaplacil vat :twisted: :twisted: myslalem ze wybuchne ale okazalo sie ze nie trzeba bo to pojazd samochodowy inny :D :D
-zrobilem przeglad i bez najmniejszych problemow zarejestrowalem bo to dobra rzecz jest i napewno ulatwi w przyszlosci sprzedaz
:P :P
pozdro
czwóra

Postprzez KISIEL 30 sty 2008, o 23:33

Hm..... Ja kupiłem nowego w salonie i słyszałem że wtedy sa większe problemy gdybym sam go sprowadził z zagranicy. Musze zajrzeć do Urzędu Komunikacji i sprawdzić.
Czy ktoś rejestrował quada kupionego w polsce ??
Adrian / Kisiel / Arcykot
Suzuki LTR-450, Suzuki KingQuad 750
KISIEL
Przyjaciel
Przyjaciel

Quad: LTR-450/KINGQUAD 750

Postprzez Krz 31 sty 2008, o 01:05

Arcykot napisał(a):Ja kupiłem nowego w salonie i słyszałem że wtedy sa większe problemy gdybym sam go sprowadził z zagranicy.

Arcykot, no muszę Cię zmartwić. Albo niech w takim razie powiedzą jak to zrobić (może mają jakiś cudowny sposób), bo moim zdaniem okłamali Cię, no i dałes ciała trochę, bo o rejestracji quada, ze względu na to, że to w Polsce droga przez mękę, nalezy myśleć przed zakupem a nie po, czyli mówi się dealerowi, że się chce zarejestrowany pojazd, a nie jeden to drugi napewno by to załatwił.

Wymagania szczegółowe dotyczące rejestracji pojazdów w tym pojazdów sprowadzonych z zagranicy znajdują się w rozporządzeniu ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U. nr 133 , poz 1123 z późniejszymi zmianami.)
Stan prawny w tej chwili jest taki, że są oficjalnie dwie podstawy prawne dla zarejestrowania quada:
1. Posiadanie homologacji.
Każdy pojazd (w tym quad) kupiony w Polsce (od np. importera, czyli w salonie dealerskim importera) MUSI posiadać homologację w Polsce, aby można było go zarejestrować.
2. Wyjątek od obowiązku posiadania homologacji.
Taki wyjątek istnieje tylko jeden (oprócz tego, kiedy pojazd już był w PL rejestrowany), to tzw. potocznie "Import jednostkowy", przepis brzmi tak:
"pojazd rejestrowany już na terytorium RP oraz jedna sztuka pojazdu wyprodukowanego lub importowanego rocznie NIE MUSI posiadać wyciągu ze świadectwa homologacji LUB DECYZJI ZWALNIAJĄCEJ pojazd z homologacji".

Oznacza to, że zarejestrowanie pojazdu (quada) gdybyś go sam importował, lub kupił od kogoś, kto importował tylko jeden taki pojazd, nie stanowi żadnego problemu, wbrew temu co Ci powiedziano w salonie. Oczywiście trzeba jeszce przejść przegląd techniczny (lusterka, kierunki, i nieszczęsne ograniczenie mocy do 15 KW), ale jest to do przejścia.

Natomiast nie ma ŻADNEGO przepisu umożliwiającego zarejestrowanie w Polsce pojazdu bez homologacji, zakupionego w Polsce.
Zdarzają się jakieś wyjątki, że komuś się udaje, ale czy dzięki niekompetencji urzędników, czy dzięki znajomościom, nie pytaj , bo nie wiem, w każdym razie są to przypadki jednostkowe.

Z ciekawości, to może powiesz który to dealer wprowadza klientów w błąd...?

No i jeszcze jedno bardzo, bardzo mnie ciekawi..... Dopiero zauważyłem, więc dopisuję:
W podpisie masz quada LTZ-400, czy to o niego chodzi czy o jakiś inny ?
Rzecz w tym, że LTZ-400 jest jednym z 3 "firmowych" quadów w Polsce (zresztą wszystkie to Suzuki, bo jeszcze Eiger i Kingquad700) które można kupić u dealera z możliwością rejestracji, bo po prostu posiadają homologację !
Krz
Członek ATVKielce.pl
Członek ATVKielce.pl

Pochwały: 1

Postprzez Krz 31 sty 2008, o 01:19

adriano napisał(a):Ja właśnie jestem w trakcie rejestracji LTZ-ta, jak wszystko pójdzie sprawnie to zamieszczę instrukcję na forum.

Jeżeli robisz to właśnie na podstawie "importu jednostkowego" to :
1. Instrukcji nie pisz, bo już nie będzie potrzebna .
2. Spiesz się, spiesz, bo możesz nie zdążyć.

Piszę w osobnym poście, bo to ważna informacja, i jeżeli jeszcze ktoś ma zamiar korzystać z przepisu o imporcie jednostkowym to niech się lepiej spieszy.

Ministerstwo Infrastruktury przygotowało projekt ustawy "O dopuszczeniu pojazdów do ruchu", który nie przewiduje już zwolnienia z homologacji. Pojazdy spoza UE będą mogły dostać "zezwolenie na dopuszczenie jednostkowe" na podstawie badań, które na koszt zainteresowanego kierowcy wykonają ośrodki upoważnione do badań homologacyjnych.

Wydawanie takich jednostkowych zezwoleń zostanie scentralizowane. Nie będzie już w gestii stacji diagnostycznych, lecz dyrektora Transportowego Dozoru Technicznego, nowej jednostki organizacyjnej, której powołanie przewidziano w ustawie.

Badania potrzebne do zezwolenia będą kosztować do 5 tys. euro, a dokładną wysokość opłat ustali w rozporządzeniu minister odpowiedzialny za transport.
Krz
Członek ATVKielce.pl
Członek ATVKielce.pl

Pochwały: 1

Postprzez Gajos 31 sty 2008, o 14:16

Słuchaj, ja nie mam zarejestrowanego gada, ale za to mam opłacone OC. Nie do końca jestem przekonany, co do rejestracji maszyny.
Temat potraktowany jest jako pojazd inny, który może przecinać drogi publiczne, patrz np. kombajn.
A dla Panów Policjantów najważniejsze jest chyba OC. Wątpię, aby ktokolwiek z Nas poruszał sie po polach z tablicą rejestracyjną. Można tylko narobić sobie kołopotów, a zapamiętać numer łatwo. Zgłosi taki ktoś, że mu pole zaorałeś pole z "przenicą" i masz kłopot.

A z reszta, jak ktoś będzie chciał się przyczepić to i rejestracja nie pomoże :(
ATV Kielce - Kieleckie Stowarzyszenie Quadów
http://www.atvkielce.pl
Gajos
Przyjaciel
Przyjaciel

Quad: CAN AM 450 XMX

Postprzez yarow 31 sty 2008, o 14:42

Tak naprawde to jedyną zaletą rejestracji jest to że wszyscy chcą kupować sprzęt zarejestrowany w związku z czym łatwiej i lepiej można sprzedać quada z rejestracją niż bez.
Sam zasłaniam tablicę podczas jazdy mam nawet w tym celu specjalnie przycięty kawałek foli. :mrgreen:
Kieleckie Stowarzyszenie Quadów - ATV Kielce - http://www.atvkielce.pl
yarow
Moderator
Moderator

Pochwały: 3
Quad: Suzuki KingQuad

Następna strona

Powrót do Dyskusje